Champagne voor de Bellemadam /

Expo Gilbert & Romana

Vrijdag 10/05 en zaterdag 11/05 brengt Het Paradijs hulde aan de enige echte Bellemadam van Mechelen, Myriam Sips.


Al 10 jaar is zij het vriendelijke gezicht van Mechelen en verovert zij de harten van alle bezoekers van de stad. Hoe kunnen we de Bellemadam beter vieren dan met champagne! Welkom, vrijdag 10 mei van 10u45 tot 16u op het terras van De Schakel, achter het standbeeld van Margareta, en zaterdag 11 mei van 11u tot 18u bij Mieke van de Korenmarkt. U krijgt er gratis een kus van de Bellemadam bij!


Wist u trouwens dat Myriam meer dan 40 jaar in de zorgsector heeft gewerkt? Wist u dat ze ook 50 jaar op de planken heeft gestaan bij diverse Mechelse toneelverenigingen? Wist u ook dat niemand beter dan zij de chansons van Edith Piaf kan zingen? Proficiat, Myriam, en bedankt voor de mooie glans die je onze stad bezorgt!!!


Vrijdagnamiddag 10/05 van 16u tot 18u openen wij bovendien in De Schakel het eerste luik van een dubbelexpo met werk van het Mechelse kunstenaarskoppel Gilbert & Romana. Gilbert Govaerts komt eerst aan de beurt met tekeningen gewijd aan de flower power generation.Vervolgens laten we Romana Mousky in schilderijen en batiks flirten met abstractie.


De tentoonstellingen zijn iedere zaterdag te bezichtigen van 10u tot 14u, en op afspraak (contact@vcdeschakel.be). De expo van Romana wordt geopend op zaterdag 1 juni van 16u tot 18u en loopt tot 15 juni.

Myriam Sips – meer dan een Bellemadam

 • Hoe omschrijf je jezelf, Myriam: "Mechelés in ét en néére"... Dus: in hart en nieren! – De toon is meteen gezet.
 • Gedurende 40 jaar werkzaam bij het OCMW Mechelen in de ouderensector... Iel waunig dage teige men goesting.”
 • In de verzorgingbij oudere mensen (vroeger: bejaarden) aan huis, later in de nachtverzorging, en nog later in de animatie in het Woonzorgcentrum (vroeger: Rusthuis).
 • Zoveel mogelijk cursussen gevolgd, en ook met plezier. Zo van ‘t kan misschienst nog is van pas kaume... wat het ook deed.
 • Bachelordiploma Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Fiere en trotse papa!
 • 50 jaar op de planken: onvergetelijke tijden!! Volgde Toneelschool, dictie, voordracht aan het Stedelijk Conservatorium Mechelen... met als kers op de taart: de Stadsmedaille.
 • Eerst in het Battels Toneelgezelschap. Sindsdien bij verschillende Mechelse toneelgezelschappen op de planken. Soms 2 tot zelfs 3 toneelstukken per jaar. “Kon giene neje zeggen”.
 • Veel gereisd: in België, in Europa en ook in Turkije, meerdere malen India (hart verloren).
 • Zot van mensen te ontmoeten...
 • In 1995 meer dan 50 opvoeringen in de rol van Edith Piaf in een toneelstuk van het Antwerpse Noordtheater (regie Hugo Morrens). Groot succes!
 • Volgde ook relaxatie- en massagetherapie. “Mijn man spreekt van ‘gouden handen’... Merciekes Zoet!”
 • 10 jaar geleden verkozen tot Bellemadam & Stadsomroeper van Mechelen. Meer dan een uit de hand gelopen hobby…  om ‘haar’ stad in de kijker te zetten en de Mecheleirs en bezoekers welkom te hetenop een ludieke en vriendelijke wijze.
 • Respect, vriendelijkheid en genegenheid tegenover anderen zijn cruciaal in haar leven (alsook) haarfantastische FAMILIE!
 • “Ziezo, Ik em men devoure gedaan hé menneke...”

KlankKleuren Muziek

Willy Van Eeckhout

HOMMAGE AAN 

GATO BARBIERI

Manteca 

Dizzy Gillespie

Solitude - Duke Ellington
au piano

Beniti Cornelis

Serendipity 1 

 Trio Frank Vaganée

Serendipity 2 

 Trio Frank Vaganée

Serendipity 3 

 Trio Frank Vaganée

Vrijdag 05/04 VERNISSAGE

Foto’s © Dries Van den Brande

Expo & Concert

Beniti Cornelis/Willy Van Eeckhout : KlankKleuren

Trio Frank Vaganée


In de maand april pakt Het Paradijs uit met een prestigieuze tentoonstelling. Met Beniti Cornelis (1946-2017) en Willy Van Eeckhout (1943) brengen we twee van de belangrijkste Mechelse kunstenaars vanaf de jaren 1960 samen rond een thema dat hen bindt: de relatie tussen abstracte kunst en jazzmuziek. Het prachtige 17de eeuwse pand Bleekstraat 7 vormt het schitterende decor voor dit uitzonderlijke event.


Die andere Mechelaar, Frank Vaganée, altsaxofonist en artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra, zal tijdens de vernissage op 5 april enkele improvisaties brengen bij het werk van de beide topartiesten. Zondagnamiddag 21 april zal het Trio Frank Vaganée overigens in een decor van kunstwerken van Beniti Cornelis en Willy Van Eeckhout een uniek concert brengen. Van klankkleuren en kleurklanken gesproken.


Het programma:

 • Vrijdag 5 april – 20u tot 23u: vernissage van de tentoonstelling Beniti Cornelis/Willy Van Eeckhout: KlankKleuren met muzikale interventies van Frank Vaganée. Vrije toegang.
 • Te bezichtigen van 6 april t/m 28 april, zaterdag van 11u tot 18u, zondag van 14u tot 18u.
 • Zondag 21 april, van 15u tot 17u: concert Trio Frank VaganéeUITVERKOCHT!

Trio Frank Vaganée

De Mechelse saxofonist en componist Frank Vaganée zette op 8-jarige leeftijd zijn eerste stappen in de muziekwereld bij … de vader van Willy Van Eeckhout die dirigent was van een harmonie. Hij volgde nadien een klassieke muzikale opleiding aan het Conservatorium van Mechelen en het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, volgde improvisatielessen bij John Ruocco in de Antwerpse jazzstudio en studeerde compositie- en arrangementstechnieken bij Bob Brookmeyer. In 1998 verhuisde hij naar New York om er te studeren.


Sinds 1983 leidt hij zijn eigen bands, componeert hij voor zowel grote als kleine orkestbezettingen en werkt hij samen met tal van gerenommeerde musici. Hij is artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra en hoofd van de jazzafdeling van LUCA School of Arts in Leuven, waar hij sopraansaxofoon, ensemblespel, bigband en arrangement doceert.


Zeg “drummer, experiment en verbeelding” en de naam Teun Verbruggen gaat over ieders tong. Sinds zijn afstuderen in 1999 is hij niet meer weg te slaan uit de top van de Belgische jazzscène. Zijn typische klank, die bol staat van verbeelding en vernieuwing, maakt hem tot één van de meest gevraagde jazzdrummers. In de loop der jaren werkte hij samen met talloze bands en muzikanten, richtte in 2013 samen met Bruno Vansina het label Rat Records op en runt sinds 2016 kunstenaarswerkplaats Werkplaats Walter te Anderlecht. Sam Gerstmans werd geboren in een rasechte muzikantenfamilie. Hij leert viool, trompet, elektrische bas en schakelt uiteindelijk over op contrabas. Hij schreef zich een jaar in de jazzstudio in en ging daarna voor 3 jaar naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij studeerde bij Michel Hatzigeorgiou. Al snelt trekt hij de aandacht van verschillende leraars en muzikanten en begint zo te spelen met verschillende bekende jazzmuzikanten (Philip Catherine, Steve Houben, Rick Margitza, Déborah Brown, Soledad). Sinds 2017 doceert hij contrabas aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en leidt hij een jazzensemble aan de lokale academie van Hannut.


In september 2019 nodigde Frank Vaganée Sam Gerstmans en Teun Verbruggen uit voor een trio concertje op het Mechelse festival Jazzathome. Het resultaat was een onvergetelijke, ongedwongen muzikale namiddag met drie sets puur speelplezier.  Het Trio Frank Vaganée was meteen geboren.


Het drietal speelt een mix van standards uit het jazzrepertoire en originals. Verwacht muziek van Monk, Ornette Coleman, Skulli Sverisson, Frank Vaganée tot Mingus en Charlie Parker. Hun eerste cd, getiteld Black Diamond, namen ze op in volle coronaperiode. Het is één van de eerste wapenfeiten van het trio sinds de lockdown. In de studio spelen ze een liveset die ze ook streamen. Al deze takes kwamen integraal – zonder editing – op de cd. Zoals het een echte jazzplaat betaamt: een verzameling van first takes die bruisen van spontaan spelplezier. Het album kwam uit op Rat Records.