01/02/2022 - 28/02/2022

Het Paradijs toont op drie verschillende plaatsen werk van drie jonge Mechelse kunstenaars die laureaat waren van Mechelen Muurt.


Je kon werk zien van Alexis Stoelen in café De Wei in de Nauwstraat (Vismarkt), van Rita Jeltsch in vitrine Crispino (Befferstraat) en van Tom & Mirte Vanderhulst in de Adegemstraat 73.

RAY GILLES

Ray Gilles (1923-1997) verwierf in de jaren 60 en 70 grote bekendheid in binnen- en buitenland als cartoonist en illustrator. De tekeningen van Gilles werden gepubliceerd in diverse tijdschriften in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Scandinavië.

Hij nam deel aan de belangrijkste nationale en internationale cartoonfestivals en kaapte meerdere prijzen weg. Een bloemlezing van zijn werken verzamelde hij in zijn boek ! Rayquiem”, een staalkaart van zijn kunnen dat in 1966 van de persen rolde.

Gaston Durnez, de literaire duizendpoot en één van de peetvaders van de Vlaamse humorfestivals, verzorgde de inleiding.

Gilles had een heel eigen tekenstijl. Hij combineerde minimalisme met barokke elementen, strakke lijnen afgewisseld met plooien en krullen. Heel typisch bij de figuren die hij tekende, zijn de langgerekte en plooibare vingers, de opvallende neuzen en ogen, het eivormig hoofd.

Elke cartoon toont iets van de subtiele, gevatte, cynische, maar nooit bijtende humor.

Ray Gilles begon zijn artistieke carrière als neo-expressionistisch schilder om vervolgens vanaf de jaren ’50 aansluiting te vinden bij de na-oorlogse Belgische abstracte schilderkunst. Zijn schilderijen bouwde hij zorgvuldig op volgens wiskundige modellen en zijn geheel eigen ontwikkelde kleurenleer.

Enkele van de vele prijzen die hij behaalde:

• ‘Gold Leaf’-prijs, UNICEF Cartoonale in Heist/Duinbergen (1964)

• ‘Prijs Vereniging van Hoteliers’, UNICEF Cartoonale in Heist/Duinbergen(1965)

• ‘Diplome d’honneur’, Cartoonale Tolentino, Italië (1965)

• ‘Premio La Presidenza del Consiglio dei Ministri’, Derde Biënnale van Humoristische Kunst in Bordighera, Italië (1965)

• ‘Tweede Prijs’ Kredietbank (1965)

• ‘Prijs Grafisch Nieuws’ (1966)

• Eerste Prijs in de categorie ‘Goedmoedige of Roze Humor’ op het 8ste Salon voor Vlaamse Humor,(1966)

• ‘Gelauwerd Laureaat’ ,1st World Gallery of Cartoons in Skopje met als thema: ”Peace, solidarity, humanity, man” (1969)

Deze website maakt gebruik van cookies. 

Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

Weigeren

OK