Georges Kamanayo ontvangt geboortecertificaat op zijn 75ste.
Vandaag 24 april was een grote dag voor Georges Kamanayo en voor de honderden metissen die in ons land vertoeven en steeds wachten op hun geboortecertificaat. “Ik drink nu een glas champagne, eigenlijk zou ik nu moedermelk moeten drinken”, sprak Georges de vele vrienden toe die waren samengekomen op ’t Schoon Verdiep in het stadhuis van Antwerpen. In aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever en vicepremier Petra De Sutter kreeg Kamanayo eindelijk waar hij al 75 jaar recht op heeft, namelijk het bewijs dat hij ter wereld is gekomen.
Georges werd in 1947 geboren in Rwanda uit een Rwandese moeder en een Belgische vader. Hij is wat men noemt, een metis, een kind van een Afrikaanse vrouw en een niet-Afrikaanse koloniaal, ook wel een kind van de zonde genoemd.
Tussen 1959 en 1962 werden ruim 1.000 kinderen uit Congo, Rwanda en Burundi op bevel van de Belgische overheid bij de moeder weggehaald. Aanvankelijk werden ze in tehuizen geplaatst en nadien naar België overgevlogen waar ze terecht kwamen in weeshuizen of in pleeggezinnen. Broers en zussen werden van elkaar gescheiden, namen en voornamen werden veranderd, geboortedata gewijzigd. Zo werd de identiteit van de metissen volledig gewist.
Georges Kamanayo werd op 13 jaar uit Rwanda weggehaald. Aanvankelijk werd hij in een weeshuis geplaatst, vervolgens bij een Antwerps gastgezin. Kamanayo engageerde zich tot de dag vandaag om het lot van metissen te verbeteren en om de rechten te verkrijgen waarop elke mens recht heeft. Het verkrijgen van de geboorteakte is een belangrijk symbool. Eindelijk krijgen de metissen officiële excuses en erkenning van de Belgische staat.
Georges en zijn zoon Ken zullen zaterdagavond aanwezig zijn op de filmavond ‘Het verhaal van de metissen’, in het CultuurCentrum Mechelen U komt toch ook? Via onderstaande link kunt u inschrijven voor deze bijzondere filmavond.