RECENTE ACTIES

“I”(ga naar “II”)

‘Indépendance Cha Cha’ jaarlijks op de kalender?

Expo Indépendance Cha Cha, een initiatief van vzw Het Paradijs, was een schot in de roos. De titel van de expo is ontleend aan het Congolese rumba nummer met die naam, van de groep African Jazz, dat symbool stond voor de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960.

 

Over vier weekends kwamen zo’n 700 kunstliefhebbers over de vloer, niet alleen om te genieten van de kunstwerken, maar ook en vooral om de nationale feestdagen van Congo, Rwanda en Burundi mee te vieren. De finissage van zondag 23 juli werd een prachtige happening met zo’n 150 bezoekers, spontane muzikale acts met Rifi Kythouka, Chris Joris, Lamine Diabang, Vévé Shake Mazimpaka en Jan Thijs, Congolese hapjes van Gingia en een bijzondere verjaardag van Willy Van Eeckhout, een van de nestors van de Mechelse kunst, actief van de jaren ’60 tot vandaag, die 80 werd. Zijn abstracte schilderij Kongo, een kleurrijk eresaluut aan het prachtige land, had een ereplaats op de expo.

  

In zijn toespraak loofde Kristof Calvo het initiatief en drukte hij de wens uit om van Indépendance Cha Cha een jaarlijks gebeuren te maken waarin kunst, muziek, dans, literatuur, poëzie en film de verbindende factoren kunnen zijn tussen de diverse culturen.


Om dit statement kracht bij te zetten werd de finissage op zondag een waar feest, waarop de bezoekers niet alleen konden genieten van de prachtige muziek maar ook van kunstwerken en poëzieteksten van een tiental kunstenaars: David Katshiunga, Inge Van Der Haegen, Rifi Kythouka, Dries Van den Brande, Eveline Bumba, Chris Joris, Vianney Adriaens aka Kirezi Kalisa, Vévé Shake Mazimpaka, Don Pandzou en Willy Van Eeckhout.

Willy Van Eeckhout vat het mooi samen: Het Paradijs doet Mechelen leven!
Van 12 augustus tot en met 12 september neemt Willy samen met Fred Bervoets, Sam Dillemans en vele andere kleppers deel aan de groepsexpo met de veelbelovende titel Polder Porno. Plaats van het gebeuren: Studio 221, Nieuwpoortse Steenweg 221, Oostende. Open zaterdag en zondag van 14.30 tot 18u.

Allen daarheen.


De volgende afspraak met Het Paradijs is het Open Monumentenweekend van 8 tot en met 10 september wanneer we in mARTa een pop-up café en de expo ‘Het wielerpeloton’ van Jef Sterckx openen. Op vrijdag 22 september om 18u volgt dan de vernissage van een unieke expo ter gelegenheid van 100 jaar Ray Gilles, de Mechelse kunstschilder, tekenaar, cartoonist, ontwerper et cetera, met bijzondere aandacht ook voor het werk van zijn vrouw Stella Van der Auwera en dichter Remy Van de Kerckhove, mede-oprichter van het baanbrekende artistieke tijdschrift Tijd en Mens. Loopt tot 8 oktober.


Het Paradijs-Team

© Dries Van den Brande

© Dries Van den Brande

© Dries Van den Brande

© Dries Van den Brande

Vévé Shake Mazimpaka

Jan Thijs

Rifi Khytouka

Indépendance Cha Cha:

een artistiek avontuur

Van 30 juni tot en met 23 juli 2023 kunt u in Galerie Bleekstraat 7 gaan kijken naar de tentoonstelling Indépendance Cha Cha, een idee en organisatie van Het Paradijs. Open zaterdag en zondag van 14u tot 18u. Een niet te missen expositie.


Congolese rumba


De titel van de tentoonstelling, Indépendance Cha Cha, is ontleend aan het Congolese rumbanummer met die naam, van de groep African Jazz. De song werd in januari 1960 ter gelegenheid van de Congolese Ronde Tafel Conferentie in Brussel waar over de toekomst van de Belgische kolonie zou worden gedebatteerd, geschreven door Joseph Kabasele (alias Le Grand Kallé) en uitgevoerd door diens rumbaband African Jazz die de officiële Congolese delegatie vergezelde. Het nummer kende een onwaarschijnlijk succes en groeide uit tot de eerste Pan-Afrikaanse hit, symbool voor de onafhankelijkheidstrijd van de Afrikaanse landen.


Kunstenaars


De 10 kunstenaars die uitgenodigd zijn voor deze expo hebben hun roots in de 3 ex-kolonies van België, Congo, Rwanda en Burundi, of tonen in hun werk een bijzondere band met deze landen. We openden niet toevallig op 30 juni, de nationale feestdag van Congo, terwijl Rwanda en Burundi hun nationale feestdagen hebben op 1 juli.  

Met dit artistiek project willen we ook een ode brengen aan deze drie landen. We hebben een gemeenschappelijke geschiedenis, we hebben een gemeenschappelijke toekomst. Het samenbrengen van diverse culturen is bovendien bijzonder verrijkend, zo blijkt andermaal.


Rifi Kythouka en Chris Joris zijn als muzikant thuis in Afrikaanse muziek, maar stellen voor de gelegenheid hun prachtige schilderijen tentoon.

David Katshiunga en Don Pandzou kwamen als kind vanuit Kinshasa in Mechelen terecht, de eerste koos voor de schilderkunst, de tweede voor de woordkunst om een artistieke bijdrage tot het dekolonisatieproces te leveren.

Willy Van Eeckhout ontdekte in zijn schilderkunst de kleuren van Congo, Inge Van Der Haegen gaat in het hart van Afrika op zoek naar de roots van de mensheid.

Vévé ‘Shake’ Mazimpaka legt de link tussen het Lam Gods van de broers Van Eyck en de Afrikaanse kunst, fotograaf Dries Van den Brande vereeuwigt haar als Het Zotte Geweld van Rik Wouters.

En tenslotte zijn er twee jonge woord- en klankkunstenaars met Congolese en Rwandese roots, Eveline Bumba en Kirezi Kalisa (Vianney Adriaens) die met hun acts het vuur in de pan jagen.


Het is een bijzonder boeiend artistiek avontuur om met al deze kunstenaars aan dit project samen te werken! De vernissage avond op 30 juni werd een groot succes met meer dan 300 bezoekers. Wie weet wordt dit event een blijver in het artistieke programma van de stad Mechelen.

 VERNISSAGE 30 JUNI

Deze website maakt gebruik van cookies.

Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

Weigeren

OK