RECENTE ACTIES

“Zomer en Najaar ’23”

(ga naar “voorjaar ’23”)

‍ 08-09-10/12 en 15-16-17/12    - Lam Gods à l’Africaine 2.0 - mARTa - Mechelen

Als (voorlopige) sluitstuk van het boeiende project met Vévé ‘Shake’ Mazimpaka presenteren we u gedurende twee lange weekends haar tweede Afrikaanse interpretatie van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het werk op ware grootte zal, net als versie 1.0 tijdens de Paasvakantie, worden opgesteld in de prachtige ruimte van mARTa, de vroegere Heilig Hartkerk, Adegemstraat 95. 

 

Tegelijk zal ook Sjarabang kunstwerken tonen in mARTa. Tijdens het tweede weekend van 15 t/m 17 december zal er tevens een kerstmarkt plaatsvinden in mARTa. 

Inkom gratis.

_________________________

‍ Zaterdag 02/12 - 20u    - Anything Goes met Pat Donnez en Tutu Puoane - Stadsschouwburg - Mechelen

 

Pat Donnez en Tutu Puoane, begeleid door Ewout Pierreux, piano, Tim Finouls, gitaar & lapsteel en Carlo Nardozza, trompet, brengen met spoken word en zang beroemde en sublieme jazzvrouwen weer tot leven: van Billie Holiday tot Nina Simone. Girlpower en sisterhood stonden hun op het lijf geschreven. Een organisatie van Jazzzolder. Met champagnestand van Het Paradijs.
Tickets:
via Jazzzolder

__________________________

‍ Vrijdag 01/12 - 20u  - Remy C. Van de Kerckhove: Gisteren sneeuwde het bommen - Het Predikheren - Mechelen

 

Finissage van de expo over voetballer-dichter Remy C. Van de Kerckhove die bij Racing Mechelen nog met Rik De Saedeleer in de hoogste afdeling voetbalde, en met Hugo Claus een radicale vernieuwing in de poëzie inluidde. Hij was ook een van de eerste voetbalcommentatoren in ons land en een van de inspirators van de Wereldtentoonstelling in Brussel. 

 

De opening van Expo ’58 maakte hij echter niet mee. Hij kwam kort voordien op 36-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeval in Duffel. 

Voormalig voorzitter van de Belgische Voetbalbond en voorzitter van RC Mechelen, François De Keersmaecker, brengt hulde aan de voetballer Van de Kerckhove, directeur Pitzemburg Jeroen Van der Auwera belicht de band tussen de dichter en het Atheneum, poëziekenner Thomas Eyskens heeft het over de briljante dichter Remy Van de Kerckhove van wie ook een aantal verzen worden voorgedragen.
Inkom gratis.

__________________________

‍ Vrijdag 24/11 - 20u    - ZiLVERKUS - Rik Wouterszaal - Rik Woutersstraat 36A - Mechelen

 

Voorstelling van het nieuwe muzikale project ZiLVERKUS van Jan-Pieter Martens. Deze ex-voetballer van KV Mechelen, Roda JC en Sturm Graz die in de Champions League tegenover spelers als Beckham, Ronaldo, Baggio, Seedorf, Raùl stond, heeft ook een merkwaardig muzikaal parcours afgelegd. 

Hij stelt op vrijdag 24 november zijn nieuwe muzikale project voor met zijn band ZiLVERKUS. Starring: Peter Vandersteegen (drums), Heleen Vranken (bass), Joe Dewert (gitaar).

Voorprogramma Mark Lambin

 

Met dank aan mede-organisator Alain Van Innis van de vroegere pianowinkel op de Gentse Steenweg, waar de jonge en toenmalige stervoetballer JP Martens in 1995 zijn eerste vleugelpiano kocht.

Ontdek de oergezellige Rik Wouterszaal in Mechelen.
Inkom: 8 euro. Ter plaatse te betalen.

__________________________

Van 13 oktober tot 3 december 2023

te bezichtigen tijdens de openingsuren 

van Het Predikheren

Schilder/cartoonist

Op vrijdag 22 september 2023 (eveneens vanaf 18u) openen we in Galerie Bleekstraat 7 de expo Getekend Ray Gilles (1923-1997), ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van deze heel bijzondere kunstenaar die het verdient om weer in de belangstelling te worden gebracht.
Gilles is vooral bekend omwille van zijn kleurrijke abstracte werken. Internationaal brak hij door als cartoonist en kaapte hij de meest prestigieuze prijzen weg.
Tijdens deze hommage-tentoonstelling zetten we ook de Mechelse dichter/voetballer Remy C. Van de Kerckhove en het avant-garde kunsttijdschrift Tijd en Mens in de spotlichten.
De tentoonstelling in Bleekstraat 7 loopt tot zondag 8 oktober en krijgt een vervolg in het Predikheren vanaf vrijdag 13 oktober tot eind november 2023.

Project gerealiseerd met de steun van het Fonds Vrienden van Het Paradijs, beheerd door de Koning Boudewijn Stichting.

EXPO: 

Getekend Ray Gilles

1923-1997

© Dries Van den Brande

© Roland Minnaert

Expo van 22 september tot en met 8 oktober 2023

Locatie: Galerie Bleekstraat 7 - Mechelen


Vernissage: vrijdag 22/09 van 18u tot 22u

Weekend 23-24/09 van 14u tot 18u

Weekend 30/09-01/10 van 14u tot 18u

Zaterdag 07/10 van 14u tot 18u

Finissage: zondag 08/10 van 14u tot 20u


Iedereen welkom!

INKOM GRATIS

NOCTURNE EXPO 

RAY GILLES

We bieden u de gelegenheid om exclusief te genieten van een nocturne rondleiding, met deskundig commentaar van een van de twee specialisten terzake, Jeroen Van der Auwera of Thomas Eyskens. In bijlage vindt u alle praktische gegevens over deze nocturne en hoe u hiervoor kan inschrijven.

Wielergoden

Op vrijdag 8 september 2023 (vanaf 18u) toveren we de vroegere Heilig Hartkerk in de Adegemstraat, nu mARTa, om tot een ware velodroom waar renners als Van Aert en Evenepoel het opnemen tegen illustere voorlopers als Rik Van Looy en Eddy Merckx.
De kunstenaar Jef Sterckx, die jarenlang een trouw gezicht was in de Academie Mechelen, stelt er zijn dubbelexpo Mijn Peloton en Kopmannen tentoon. Dit tegen een achtergrond van heuse wielerklanken en met commentaar van éne Mark Uytterhoeven.
Heren, wees gerust, meervoudig wereldkampioene mevrouw Lotte Kopecky is eveneens van de partij met een prachtig portret. Vanuit een oergezellig pop-up café kunt u de renners gadeslaan en aanmoedigen.

© Dries Van den Brande

© Dries Van den Brande

(c) RV

IN


DE

 PERS


Expo van 8 tot en met 29 september 2023

Locatie: mARTa, Adegemstraat 95 - Mechelen


Vernissage: vrijdag 8/09 van 18u tot 23u

Weekend 9-10/09 van 10u tot 23u

Weekend 16-17/09 en zaterdag 23/09 van 14u tot 18u

Zondag 24/09 van 10u tot 23u

Finissage: vrijdag 29/09 van 18u tot 23u


Iedereen welkom!

INKOM GRATIS

© Dries Van den Brande

 IN DE PERS: 

 INDEPENDANCE CHA CHA

‘Indépendance Cha Cha’ jaarlijks op de kalender?

Expo Indépendance Cha Cha, een initiatief van vzw Het Paradijs, was een schot in de roos. De titel van de expo is ontleend aan het Congolese rumba nummer met die naam, van de groep African Jazz, dat symbool stond voor de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960.

 

Over vier weekends kwamen zo’n 700 kunstliefhebbers over de vloer, niet alleen om te genieten van de kunstwerken, maar ook en vooral om de nationale feestdagen van Congo, Rwanda en Burundi mee te vieren. De finissage van zondag 23 juli werd een prachtige happening met zo’n 150 bezoekers, spontane muzikale acts met Rifi Kythouka, Chris Joris, Lamine Diabang, Vévé Shake Mazimpaka en Jan Thijs, Congolese hapjes van Gingia en een bijzondere verjaardag van Willy Van Eeckhout, een van de nestors van de Mechelse kunst, actief van de jaren ’60 tot vandaag, die 80 werd. Zijn abstracte schilderij Kongo, een kleurrijk eresaluut aan het prachtige land, had een ereplaats op de expo.

  

In zijn toespraak loofde Kristof Calvo het initiatief en drukte hij de wens uit om van Indépendance Cha Cha een jaarlijks gebeuren te maken waarin kunst, muziek, dans, literatuur, poëzie en film de verbindende factoren kunnen zijn tussen de diverse culturen.


Om dit statement kracht bij te zetten werd de finissage op zondag een waar feest, waarop de bezoekers niet alleen konden genieten van de prachtige muziek maar ook van kunstwerken en poëzieteksten van een tiental kunstenaars: David Katshiunga, Inge Van Der Haegen, Rifi Kythouka, Dries Van den Brande, Eveline Bumba, Chris Joris, Vianney Adriaens aka Kirezi Kalisa, Vévé Shake Mazimpaka, Don Pandzou en Willy Van Eeckhout.

Willy Van Eeckhout vat het mooi samen: Het Paradijs doet Mechelen leven!
Van 12 augustus tot en met 12 september neemt Willy samen met Fred Bervoets, Sam Dillemans en vele andere kleppers deel aan de groepsexpo met de veelbelovende titel Polder Porno. Plaats van het gebeuren: Studio 221, Nieuwpoortse Steenweg 221, Oostende. Open zaterdag en zondag van 14.30 tot 18u. 

Allen daarheen.


De volgende afspraak met Het Paradijs is het Open Monumentenweekend van 8 tot en met 10 september wanneer we in mARTa een pop-up café en de expo ‘Het wielerpeloton’ van Jef Sterckx openen. Op vrijdag 22 september om 18u volgt dan de vernissage van een unieke expo ter gelegenheid van 100 jaar Ray Gilles, de Mechelse kunstschilder, tekenaar, cartoonist, ontwerper et cetera, met bijzondere aandacht ook voor het werk van zijn vrouw Stella Van der Auwera en dichter Remy Van de Kerckhove, mede-oprichter van het baanbrekende artistieke tijdschrift Tijd en Mens. Loopt tot 8 oktober.


Het Paradijs-Team

© Dries Van den Brande

© Dries Van den Brande

© Dries Van den Brande

© Dries Van den Brande

Vévé Shake Mazimpaka

Jan Thijs

Rifi Khytouka

Indépendance Cha Cha:

een artistiek avontuur

Van 30 juni tot en met 23 juli 2023 kunt u in Galerie Bleekstraat 7 gaan kijken naar de tentoonstelling Indépendance Cha Cha, een idee en organisatie van Het Paradijs. Open zaterdag en zondag van 14u tot 18u. Een niet te missen expositie.


Congolese rumba


De titel van de tentoonstelling, Indépendance Cha Cha, is ontleend aan het Congolese rumbanummer met die naam, van de groep African Jazz. De song werd in januari 1960 ter gelegenheid van de Congolese Ronde Tafel Conferentie in Brussel waar over de toekomst van de Belgische kolonie zou worden gedebatteerd, geschreven door Joseph Kabasele (alias Le Grand Kallé) en uitgevoerd door diens rumbaband African Jazz die de officiële Congolese delegatie vergezelde. Het nummer kende een onwaarschijnlijk succes en groeide uit tot de eerste Pan-Afrikaanse hit, symbool voor de onafhankelijkheidstrijd van de Afrikaanse landen.


Kunstenaars


De 10 kunstenaars die uitgenodigd zijn voor deze expo hebben hun roots in de 3 ex-kolonies van België, Congo, Rwanda en Burundi, of tonen in hun werk een bijzondere band met deze landen. We openden niet toevallig op 30 juni, de nationale feestdag van Congo, terwijl Rwanda en Burundi hun nationale feestdagen hebben op 1 juli.  

Met dit artistiek project willen we ook een ode brengen aan deze drie landen. We hebben een gemeenschappelijke geschiedenis, we hebben een gemeenschappelijke toekomst. Het samenbrengen van diverse culturen is bovendien bijzonder verrijkend, zo blijkt andermaal. 


Rifi Kythouka en Chris Joris zijn als muzikant thuis in Afrikaanse muziek, maar stellen voor de gelegenheid hun prachtige schilderijen tentoon.

David Katshiunga en Don Pandzou kwamen als kind vanuit Kinshasa in Mechelen terecht, de eerste koos voor de schilderkunst, de tweede voor de woordkunst om een artistieke bijdrage tot het dekolonisatieproces te leveren.

Willy Van Eeckhout ontdekte in zijn schilderkunst de kleuren van Congo, Inge Van Der Haegen gaat in het hart van Afrika op zoek naar de roots van de mensheid.

Vévé ‘Shake’ Mazimpaka legt de link tussen het Lam Gods van de broers Van Eyck en de Afrikaanse kunst, fotograaf Dries Van den Brande vereeuwigt haar als Het Zotte Geweld van Rik Wouters. 

En tenslotte zijn er twee jonge woord- en klankkunstenaars met Congolese en Rwandese roots, Eveline Bumba en Kirezi Kalisa (Vianney Adriaens) die met hun acts het vuur in de pan jagen.


Het is een bijzonder boeiend artistiek avontuur om met al deze kunstenaars aan dit project samen te werken! De vernissage avond op 30 juni werd een groot succes met meer dan 300 bezoekers. Wie weet wordt dit event een blijver in het artistieke programma van de stad Mechelen.

 VERNISSAGE 30 JUNI

Deze website maakt gebruik van cookies. 

Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

Weigeren

OK